• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Λεπτοσπείρωση - Σκυλιά

Ασθένειες
Λεπτοσπείρωση - Σκυλιά

Προκαλείται από ένα είδος σπειροχαίτης και μεταδίδεται από τους ποντικούς, τους αρουραίους και τα μολυσμένα ούρα των άρρωστων σκυλιών. Για το λόγο αυτό, τα σκεπάσματα, τα παιχνίδια και τα πιάτα των κουταβιών που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν πρέπει να αφήνονται σε σημεία που συχνάζουν ποντίκια, και το κουτάβι δεν πρέπει να βγαίνει στο δρόμο πριν κάνει τα εμβόλια του, γιατί κινδυνεύει να μυρίσει το σημείο όπου έχει λερώσει κάποιο άρρωστο σκυλί. 
Η λεπτοσπείρωση εμφανίζεται σε δυο μορφές και προσβάλλει τα νεφρά και το συκώτι. Το πρώτο ανησυχητικό σημάδι είναι η δυσάρεστη οσμή που αποκτούν τα ούρα του σκυλιού. Το σκυλί νιώθει έντονη δίψα, άλλα δεν μπορεί να πιει ή να φάει χωρίς να κάνει εμετό. Η έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας είναι σημαντικός παράγοντας, γιατί αν προχωρήσει, ακόμα και αν στη συνέχεια θεραπευθεί, θα προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην υγεία του σκυλιού, κυρίως στα νεφρά. 
Τα τελευταία στάδια της αρρώστιας χαρακτηρίζονται από αιμορραγικές διάρροιες, θερμοκρασία κάτω από τα φυσιολογικά όρια, παράλυση των πίσω άκρων και εμετούς. 
Το πρώτο εμβόλιο της λεπτοσπείρωσης γίνεται μαζί με αυτό της μόρβας, επαναλαμβάνεται για πρώτη φορά μετά από 3 εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε χρόνο.