• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Αετός - ο βασιλιάς των πουλιών

Πτηνά
Αετός - ο βασιλιάς των πουλιών

Η μεγαλοπρέπεια, η δύναμη και η υπερηφάνεια του δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο: έγινε σύμβολο αυτοκρατόρων, ηγεμόνων και κρατών, σύμβολο υπεροχής και εξουσίας!

Ο μύθος δεν θα μπορούσε βέβαια παρά να μεταφέρει στις μέρες μας την αντίληψη της εποχής του: ο δυστυχισμένος Προμηθέας δέθηκε στον Καύκασο για να τιμωρηθεί από το Δία, όταν έκλεψε τη φωτιά (δύναμη) για να τη δώσει στους ανθρώπους. Και η τιμωρία του ήταν να τον κατατρώγει καθημερινά στα σπλάχνα ένας αετός (σύμβολο της εξουσίας) σταλμένος από το Δία (υπέρτατη αρχή). Τόσο απλά και τόσο πολύπλοκα φρόντισε ο ίδιος ο άνθρωπος να ορίσει τη δύναμη, την αρχή, την εξουσία: με τον αετό, τον βασιλιά των πουλιών, τον κυρίαρχο των ουρανών.

Δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει αυτό το πουλί. Γιατί δεν πρέπει να δει μόνο τις διαστάσεις του, αλλά και τον χαρακτήρα του. Είναι το μοναδικό από τα αρπακτικά πουλιά που δεν καταδέχεται να φάει κάτι νεκρό. Τρέφεται μόνο από ότι κυνηγά και συλλαμβάνει ο ίδιος, ενώ ποτέ δεν κρατά όλο το θήραμά του για τον εαυτό του. Πάντα αφήνει τροφή για μικρότερα του ζώα και πουλιά, δίνοντας τον ορισμό της μεγαλοπρέπειας και της αλληλεγγύης! Ποτέ επίσης δεν αρπάζει τη λεία από άλλα μικρότερα πουλιά και δεν καταδέχεται να φάει μαζί με άλλο πουλί ή ζώο! Φτιάχνει τη φωλιά του μόνο σε απόλυτα ασφαλή σημεία για τον ίδιο και τα μικρά του. Η φωλιά δεν είναι προσεγγίσιμη από πουθενά, ενώ είναι δύσκολο ακόμη και να εντοπιστεί! Τη φτιάχνει πάνω σε κορυφές ή ψηλά κλαδιά δέντρων, ή σε βράχια απόκρημνα και δυσδιάκριτα.

Εκεί ψηλά, ο θηλυκός αετός κλωσάει δύο ή τρία αυγά για ένα περίπου μήνα. Λέγεται πως όταν αντιλαμβάνεται πως δεν είναι δυνατόν να τα θρέψει όλα με το ίδιο τρόπο, διώχνει το ένα μικρό με πρωτοφανή κυνισμό! Γεγονός είναι πως ο αετός δεν γεννά ποτέ πολλά αυγά, αλλά από την άλλη πλευρά η φύση έχει φροντίσει ώστε οι αετοί που ενηλικιώνονται να ζουν πάρα πολλά χρόνια. Κάποια είδη αετών ζουν μέχρι και 100 χρόνια, αν βέβαια δε γίνουν λεία του ανθρώπου, πράγμα καθόλου εύκολο.

Ο τρόπος που ο αετός κυνηγά είναι ίσως ότι πιο εντυπωσιακό σχετικά με αυτόν. Εντοπίζει το θήραμά του από ψηλά με εκπληκτική ακρίβεια και ταυτόχρονα "αναγνωρίζει" τις διαστάσεις του, το βάρος του(Ι) και την κίνηση του. Στη συνέχεια, κλείνοντας τα φτερά του αφήνεται να πέσει με απίστευτη ταχύτητα και ορμή και την κατάλληλη στιγμή - λίγο πριν το έδαφος τα ανοίγει ξανά για να ελέγξει τη βουτιά και αρπάζει το θήραμα με τα νύχια ή το ράμφος του, ανάλογα με το μέγεθος του. Κάθε ζωντανό μπορεί να είναι θήραμα του αετού, αρκεί να μην είναι βαρύτερο από τον ίδιο. Σηκώνει όμως με ευκολία ζώα του ίδιου βάρους με το σώμα του και όταν πρέπει να τα μεταφέρει μακριά., τα τρώει επιτόπου και μεταφέρει μέρος της τροφής στα μικρά του. Ο αετός πάντως έχει μια καταπληκτική ικανότητα όταν κυνηγά: γνωρίζει τι σπανίζει και τι αφθονεί και φροντίζει να βρει το δεύτερο, προστατεύοντας το πρώτο! Μέρος της φύσης και ο ίδιος, την προστατεύει και την ανανεώνει όπως ξέρει. Η εμφάνισή του προκαλεί δέος και θαυμασμό. Οι μεγάλοι αετοί έχουν μήκος στο σώμα τους ένα μέτρο και μήκος στις φτερούγες τους- όταν είναι ανοικτές- δύο ή και δυόμισι μέτρα! Το ράμφος του είναι τόσο δυνατό ώστε μπορεί να κομματιάσει ξύλο με ευκολία, χτυπώντας το μόνο μια φορά! Τα πόδια του έχουν από τέσσερα δάκτυλα, τρία εμπρός και ένα προς τα πίσω που καταλήγουν σε γαμψά, μακριά και γερά νύχια. Το φτέρωμα και η ουρά του έχουν χρώμα ομοιόμορφο, που ποικίλει ανάλογα με το είδος του. Το πιο εντυπωσιακό είδος αετού είναι βέβαια ο βασιλικός ή χρυσαετός. Το μέγιστο άνοιγμα των φτερών του ξεπερνά τα δυόμισι μέτρα και το βάρος του φτάνει τα 15-20 κιλά! Το φτέρωμά του είναι ξανθό (γι αυτό και λέγεται χρυσαετός στην Ελλάδα), το ράμφος έχει γαλάζια απόχρωση, ενώ τα αετόπουλα έχουν χρώμα λευκό. Κανένα άλλο πουλί, ούτε άλλο είδος αετού μπορεί να συγκριθεί με τον βασιλικό αετό. Συναντάται σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική, σχεδόν πάντα σε ορεινούς όγκους. Στην Ελλάδα ζει στον Όλυμπο, το ορεινό συγκρότημα της Πίνδου και πάντα σε μεγάλα υψόμετρα.

Άλλα γνωστά είδη αετού είναι ο κοινός αετός, μικρότερος σε μέγεθος και με ποικιλία φτερώματος σε σχέση με τον χρυσαετό, ο στικτός αετός που το φτέρωμά του είναι γεμάτο στίγματα, ο αλιαετός ή αετός των θαλασσών, που κυνηγά αποκλειστικά ψάρια και ζει κοντά σε όχθες ποταμών, λιμνών και παράκτιες τοποθεσίες και ο γυπαετός, παμφάγο πουλί που εξωτερικά μοιάζει με αετό, αλλά συμπεριφέρεται περισσότερο σα γύπας.

Δυστυχώς όμως η εξύμνηση του από τον άνθρωπο, η αναγωγή του σε σύμβολο κοσμικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής εξουσίας, δεν έχει εμποδίσει κάποιους να τον κυνηγήσουν ανελέητα από τους τόπους του. Περισσότερη ευαισθησία και προσοχή είναι ότι ζητάει το σπάνιο αυτό σε ομορφιά πουλί από μας. Ας τη δώσουμε λοιπόν.

Σχολιασμοί 0
Αφήστε το σχόλιό σας χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα.
Τα σχόλια επικυρώνονται πριν εμφανιστούν δημόσια.
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Δημόσια εμφανίζονται το Όνομα που θα δηλώσετε και το μήνυμά σας. Το email δεν εμφανίζεται.
Email Όνομα Σχόλιο