• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Ευγενής παπαγάλος

Πτηνά
Ευγενής παπαγάλος

Eclectus roratus 
Ανάλογα με το υποείδος το μήκος του ευγενούς παπαγάλου μπορεί να είναι 35 - 43 εκατοστά. Αυτό το πουλί, που είναι διαδεδομένο στα νησιά των Μολούκων, στη Νέα Γουινέα, στη χερσόνησο Γιορκ της Αυστραλίας και σε πολλά νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, είναι κάτι το αξιοπερίεργο ανάμεσα στους παπαγάλους. Το θηλυκό έχει πολύ λαμπερά χρώματα, δηλαδή κόκκινο με πλατύ μοβ μπλε λωρίδα πάνω στο στήθος και τη κοιλιά, που συνεχίζεται στο λαιμό. Αντίθετα το αρσενικό δεν έχει τόσο χτυπητά χρώματα - είναι πράσινο. Υπάρχουν 10 υποείδη αυτού του παπαγάλου, που τα αρσενικά είναι τόσο όμοια που τα μπερδεύει κανείς. Στα θηλυκά υπάρχουν μεγαλύτερες διαφορές. 
Στη φύση οι ευγενής παπαγάλοι ζουν σε ζευγάρια και σε μικρότερα σμήνη. Τα βράδια όμως μαζεύονται σε μεγαλύτερο αριθμό στα δέντρα που κοιμούνται. Εκεί μέχρι την αυγή κάνουν πολύ θόρυβο. Το πρωί πετούν σε όλες τις διευθύνσεις για να αναζητήσουν τροφή που αποτελείται από φρούτα, ρώγες, σπόρους, καρύδια, τρυφερά φύτρα, λουλούδια και το νέκταρ. 
Γεννάει αυγά σε κουφάλες των ψηλών δέντρων. Κλωσάει μόνο το θηλυκό, άλλα το αρσενικό το ταΐζει συχνά. Γεννάει πάντα 2 αυγά. Τα μικρά βγαίνουν από το αυγό μετά από 26 μέχρι 28 ημέρες και μένουν 11 μέχρι 12 εβδομάδες στη φωλιά. Η εκτροφή των ευγενών παπαγάλων ήταν ήδη συχνά επιτυχής. Κλωσούν και σε ένα ευρύχωρο κλουβί, αν τους παραχωρηθεί ένα κουτί φωλιάς με διάμετρο 30 εκ. και ύψος 50 εκ. 
Σας συμβουλεύουμε να συνηθίσετε τους ευγενείς παπαγάλους στη θερμοκρασία δωματίου. Σε αυτή αισθάνονται πάρα πολύ καλά. Αργότερα μπορούν να αφεθούν σε ένα κλουβί κήπου ακόμα και με χαμηλότερες θερμοκρασίες, αν υπάρχει εσωτερικό θερμαινόμενο κλουβί. 
Όταν διατηρείται μόνος του ο ευγενής παπαγάλος γίνεται πολύ ήμερος. Μαθαίνει επίσης να λέει μερικές λέξεις. Γρήγορα σταματάει τις δυνατές κραυγές και οι ήχοι του είναι μόνο τρυφεροί.