• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Γκρίζος παπαγάλος

Πτηνά
Γκρίζος παπαγάλος

Psittacus erithacus 
Ο γκρίζος παπαγάλος ( η Γιόκο), που φθάνει σε μήκος 37 εκατοστά είναι ο καλύτερος ομιλητής όλων των παπαγάλων, όλων των πουλιών! Όχι μόνο μπορεί να μιμείται λέξεις και προτάσεις, άλλα χρησιμοποιεί τις σωστές εκφράσεις την κατάλληλη στιγμή, στο ανάλογο συμβάν. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ήχος που να μη μπορεί να μιμηθεί ο γκρίζος παπαγάλος. 
Ένας γκρίζος παπαγάλος θα γίνει ήμερος, αφοσιωμένος και θα μιλάει καλά, μόνο όταν ανατραφεί από μικρός. Τα νεαρά πουλιά τα αναγνωρίζουμε από την αρχικά μαύρη ίριδα που αργότερα παίρνει ανοιχτό γκρι χρώμα. Για να δεθεί ο παπαγάλος τέλεια με τον άνθρωπο δεν πρέπει να έχει επαφή με άλλους παπαγάλους. Έναν από αυτούς τους μεγάλους παπαγάλους πρέπει να αποκτήσει μόνο όποιος έχει πολύ καιρό και υπομονή, γιατί χρειάζονται παρέα, κουβέντα και χάδι. Αλλιώς ένα τέτοιο πουλί θα μαραζώσει, θα κραυγάζει, θα μαδάει τα φτερά του η και θα αρρωστήσει. 
Όποιος μπορεί να εκπληρώνει αυτές τις προϋποθέσεις και πονάει αυτό το εξυπνότερο από όλα τα πουλιά, θα τον χαίρεται απεριόριστα. Είναι ο "σύντροφος της ζωής", που αφοσιώνεται σε αυτόν που τον φροντίζει και μπορεί να γεράσει μαζί του. Τελικά αυτοί οι παπαγάλοι φθάνουν σε ηλικία 65 και μερικές φορές και 75 ετών. 
Τους γκρίζους παπαγάλους μπορείτε να τους διατηρείτε σε ζευγάρι σε ένα μεγάλο κλουβί. Το κρύο δεν τους πειράζει πολύ, άλλα το χειμώνα πρέπει να μπορούν να καταφύγουν σε ένα χώρο, που να μη είναι παγωμένος. 
Τον τελευταίο καιρό η αναπαραγωγή ήταν αρκετά επιτυχής. 
Αρσενικά και θηλυκά δεν διαφέρουν σχεδόν καθόλου. Τις περισσότερες φορές το κεφάλι και το ράμφος του θηλυκού είναι κάπως κομψότερα. Μόνο όταν είναι πέντε χρονών είναι αυτά τα πουλιά κατάλληλα για εκτροφή. 
Ένα κάπως μικρότερο υποείδος είναι ο γκρίζος παπαγάλος Τίμνε, που αναγνωρίζεται από το ανοιχτού χρώματος πάνω ράμφος, και από τα κοκκινόμαυρα φτερά της ουράς. Στους φίλους του είδους δεν διαδόθηκε τόσο όσο ο μεγάλος του αδερφός, άλλα είναι ίδιος με αυτόν. Επίσης η εκτροφή του πετυχαίνει το ίδιο εύκολα.