• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Παπαγαλάκι Barraband

Πτηνά
Παπαγαλάκι Barraband

Polytelis swainsonii
 ΑΡΣΕΝΙΚΟ: 
Κυρίως πράσινο, στο κάτω μέρος κιτρινωπό, κορυφή γαλαζωπή, μέτωπο, μάγουλα και επάνω μέρος από το λαρύγγι σκούρο κίτρινο, κάτω μέρος από το λαρύγγι κόκκινο, επάνω μέρος της ουράς πράσινο, κάτω μέρος μαύρο, ράμφος κόκκινο. Μήκος 400 mm από τα οποία τα 220 mm περίπου είναι ουρά. 
ΘΗΛΥΚΟ: Πράσινο, το χρώμα του είναι πιο θαμπό από του αρσενικού. Περιοχή γύρω από τα μάτια και λαρύγγι γκριζοπράσινο, ράμφος κόκκινο, το επάνω μέρος της ουράς πράσινο, το κάτω μέρος μαύρο, τα φτερά - εκτός από τα δυο μεσαία - είναι ροζ στις άκρες. Σύμφωνα με πληροφορίες το θηλυκό είναι πιο χοντροκαμωμένο από το αρσενικό. 
ΝΕΟΣΣΟΙ: σαν το θηλυκό. 
Το χρώμα των αρσενικών αρχίζει να ξεθωριάζει σε ηλικία οκτώ με εννέα μηνών και αλλάζει τελείως όταν γίνουν 12 με 15 μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες μερικοί αρσενικοί νεοσσοί έχουν ήδη αποκτήσει λίγο κίτρινο και κόκκινο χρώμα από τη στιγμή που εγκαταλείπουν τη φωλιά. 
Το είδος αυτό υπάρχει μόνο σε περιοχές της Victoria και στις New South Wales και μάλιστα κοντά στον ποταμό Murrumbidgee. Μερικά ζευγάρια είναι πολύ καλά για αναπαραγωγή άλλα όχι όλα. Συνήθως προτιμούν έναν κούφιο κορμό δέντρου για φωλιά. Γεννάνε τέσσερα μέχρι έξι αυγά. Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά μετά από εφτά με οχτώ εβδομάδες.