• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Παπαγαλάκι Ροζαλία

Πτηνά
Παπαγαλάκι Ροζαλία

Platycercus eximius 
ΑΡΣΕΝΙΚΟ: Κεφάλι, πλευρές του λαιμού και στήθος κόκκινο, άσπρη κηλίδα στο μάγουλο, κοιλιά κιτρινοπράσινη, φτερά τραχήλου και πλάτης μαύρα με κιτρινοπράσινες άκρες, έδρα κιτρινοπράσινη, φτερά στους ώμους μαύρα, φτερούγες μπλε, φτερά της ουράς μπλε, τα τέσσερα μεσαία ξεπλυμένο πράσινο, κάτω φτερά της ουράς κόκκινα, ράμφος ιβουάρ. Μήκος 340 mm. Στη ράτσα μεγαλοπρεπείς Ροσέλλες ή Ροσέλλες με κίτρινο φτέρωμα (P. exmimius cecilae MATHEWS) είναι το κόκκινο χρώμα πιο βαθύ, το χρώμα στις άκρες των φτερών στον τράχηλο και στην πλάτη είναι κατακίτρινο και η κοιλιά ομοίως. Υπάρχουν διάφορες μεταβατικές μορφές μεταξύ αυτών των ειδών. 
ΘΗΛΥΚΟ: συνήθως λίγο μικρότερο, πολύ δύσκολο να το ξεχωρίσεις από το αρσενικό. Συνήθως είναι το χρώμα του θηλυκού πιο ματ και τα μάγουλα δεν είναι κάτασπρα όπως στο αρσενικό. Τα θηλυκά έχουν, όταν μεγαλώσουν, μερικά μικρά καφέ-πράσινα φτερά γύρω στα μάτια, πράγμα που δεν συμβαίνει ποτέ στα αρσενικά όταν έχει αλλάξει το χρώμα τους. 
ΝΕΟΣΣΟΙ: ματ χρώματα, έχουν αλλάξει τελείως χρώμα μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Όταν εγκαταλείπουν τη φωλιά έχουν συνήθως πράσινο κεφάλι και λαιμό, ιδιαίτερα τα θηλυκά, πράγμα που βοηθάει στο διαχωρισμό τους. 
ΠΑΤΡΙΔΑ: Η συνηθισμένη ράτσα ζει στη Νότια New Southwates, Victoria και νοτιοανατολικά της Νότιας Αυστραλίας οι μεγαλοπρεπείς Ροσέλλες στα βάθη της Νότιας Queensland και στη New Southwatew. Εκτός από αυτές υπάρχει και μια τρίτη ράτσα στην Τασμανία, που όμως σπάνια συναντάται στην Ευρώπη. Και οι δυο ράτσες των Ροσέλλα καθώς και οι διασταυρώσεις είναι τα πιο διαδεχόμενα πουλιά της οικογένειας. Είναι πολύ καλά για αναθρεπτήρια και ένας μεγάλος αριθμός αυτών των πουλιών ζευγαρώνεται κάθε χρόνο. 
Δεν είναι σπάνια τα καλά ζευγάρια σε αυτό το είδος. Μερικά ζευγάρια μάλιστα επωάζουν και δυο φορές, άλλα αυτό δεν είναι κανόνας. Και σε αυτά τα πουλιά πρέπει να προσπαθείτε να παραμένει η ράτσα καθαρόαιμη. Οι περισσότερες Ροσέλλες που έχουν οι λάτρεις των πουλιών δεν είναι καθαρόαιμες γιατί οι δυο ράτσες που αναφέραμε έχουν συχνά διασταυρωθεί. Από τα παπαγαλάκια με την πλακουτσή ουρά, είναι η Ροσέλλα το καλύτερο είδος για αρχάριους που θέλουν να εκθρέψουν παπαγαλάκια.