• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Doberman Pinscher

Σκυλιά

Τо όνομα Ντόμπερμαν, για όσους είναι λάτρεις της φυλής, σημαίνει μαγεία. Και πράγματι, πρόκειται για έναν μαγευτικό και μυστηριώδη σκύλο που μας κάνει να αναρωτιόμαστε συνεχώς για την ακριβή καταγωγή του. Είναι κρίμα που ο Χερ Ντόμπερμαν δεν κράτησε αρχεία για το ποιες φυλές επέλεξε να διασταυρώσει. Έτσι σήμερα κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες και φήμες, αλλά ο γρίφος παραμένει.

Ο Φρίντριχ Λούις Ντόμπερμαν γεννήθηκε το 1834 και ασχολήθηκε με ένα σωρό επαγγέλματα. Ανάμεσά τους ήταν εισπράκτορας φόρων, φύλακας σε μάντρα σκύλων και νυχτοφύλακας. Δεν έχουμε και πολλές πληροφορίες, όμως είναι σίγουρο πως παρακολουθούσε κάθε χρόνο το πανηγύρι για σκύλους που γινόταν στην πόλη του την Απόλντα της Θουριγκίας. Εκεί, σε ετήσια βάση, διάφορες κατηγορίες σκύλων εμφανίζονταν προς πώληση και μετά τις αγοραπωλησίες ακολουθούσε γλέντι με μουσική, λουκάνικα και μπύρα. Ο Χερ Ντόμπερμαν ξεκινώντας από την προσωπική του ανάγκη να έχει ένα πολύ καλό σκύλο-φύλακα για τις νυχτερινές περιπολίες του, αποφάσισε να δοκιμάσει να δημιουργήσει τον τέλειο σκύλο για την προστασία του. Σαν βάση χρησιμοποιήθηκε το Γερμανικό Πίντσερ, σκύλος που υπήρχε σε αφθονία και παρότι δεν μπορούσε να θεωρηθεί "ευπαρουσίαστος" ήταν άγρυπνος, σβέλτος και επιθετικός. Με διάφορες διασταυρώσεις, το αποτέλεσμα ήταν ένας μαύρος, μετρίου μεγέθους σκύλος, μάλλον βαρύς, που άρχισε να γίνεται γνωστός ως σκύλος του Ντόμπερμαν ή Θουριγκιανό Πίντσερ ή Πλίζεϊλιχ Σολντάτενχουντ.

Είναι επίσης φανερό πως και το Ροτβάιλερ χρησιμοποιήθηκε στη διαμόρφωση της φυλής, εκείνα τα πρώτα χρόνια. Έδωσε επιπλέον ανάστημα, αλλά και πιο μακρύ και κυματιστό τρίχωμα απ' ότι επιθυμούσε ο Χερ Ντόμπερμαν, ο οποίος και το απομάκρυνε. Πιστεύεται πως χρησιμοποίησε, επίσης, το Γερμανικό Κοντότριχο Πόιντερ, τον Μεγάλο Δανό και τον σκύλο της Βαϊ-μάρης που θεωρείται ότι έδωσε και το μπλε χρώμα στη φυλή. Κάποιος ονόματι Στέγκμαν, έπεισε τον Χερ Ντόμπερμαν να χρησιμοποιήσει και τους δυνατούς, δικούς του σκύλους-οδηγούς κοπαδιών. Είναι προφανές ότι χρησιμοποιήθηκε το, εκείνη την εποχή, μεγαλόσωμο Μάντσεστερ Τέρριερ. Το Μάντσεστερ Τέρριερ χάρισε στη φυλή την λεπτότητα, το σκούρο χρώμα στα μάτια και το κοντό, λαμπερό τρίχωμα που τόσο επιθυμούσε ο δημιουργός της ράτσας. Από πολλούς θεωρείται βέβαιη η συμβολή του Μποσερόν σε ότι αφορά το μέγεθος και το χρώμα. Παρ' όλο που το Μποσερόν είναι Γαλλική φυλή, ήταν γνωστή η παρουσία του στη Θουριγκία τον καιρό που ο Χερ Ντόμπερμαν παρήγαγε το εκτροφικό του πρόγραμμα.

Το 1894 ο Χερ Ντόμπερμαν πέθανε και το έργο του ανέλαβε να συνεχίσει ο Χερ Όπο Γκέλερ, και αυτός από την Απόλντα. Το 1898 ένα θηλυκό με το όνομα Τίλλι 1 βον Γρένλαντ, ζευγαρώνοντας με έναν σκύλο ονόματι Λορντ, παρήγαγε τους: Γκέλιγκ, Γκρέιφ, Κρόνε, Αότχεν και Τίλλι 2. Αυτή η γέννα με τα πέντε κουτάβια έμελλε να είναι ορόσημο για τη φυλή και άφησε ανεξίτηλα τα χαρακτηριστικά της. Έμεινε στην ιστορία σαν τη "γέννα πέντε αστέρων."