• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Λύσσα - Σκυλιά

Ασθένειες
Λύσσα - Σκυλιά
Λοιμώδης ασθένεια που παρουσιάζεται σε επιδημική μορφή σε πολλές χώρες του κόσμου, ενώ ο προσεκτικός εμβολιασμός και ο συνεχής έλεγχος την έχουν εξαλείψει από άλλες, όπως στην Αγγλία. Μόνιμη πηγή μόλυνσης είναι τα άγρια σαρκοβόρα, όπως οι αλεπούδες, τα τσακάλια, οι λύκοι κλπ., που δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή να ελεγχθούν. 
Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται από το σάλιο του άρρωστου ζώου στην πληγή που κάνει όταν δαγκώσει άλλο ζώο ή άνθρωπο. 
Ο ιός προσβάλλει το νευρικό σύστημα και προχωρεί προς τον εγκέφαλο. Όσο πιο κοντά στο κεφάλι βρίσκεται η πληγή από το δάγκωμα, τόσο δυσκολότερη είναι η μάχη για τη σωτηρία του ατόμου που προσβλήθηκε. Η θεραπεία βασίζεται στην έγκαιρη χορήγηση του ορού που ανακάλυψε ο Παστέρ, πριν προφτάσει ο ιός να φτάσει στον εγκέφαλο. Μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων η μάχη είναι χαμένη. 
Η λύσσα εμφανίζεται με δυο μορφές, τη βωβή και τη μανιακή. Τα συμπτώματα της πρώτης μορφής είναι η παράλυση της κάτω σιαγόνας και ο θάνατος επέρχεται μετά από ολική παράλυση του νευρικού συστήματος του σκυλιού. 
Η δεύτερη μορφή που είναι και η πιο επικίνδυνη, χαρακτηρίζεται από μια αφύσικη συμπεριφορά του σκυλιού. Το σκυλί μπορεί να πέσει σε βαθιά μελαγχολία ή να πάθει νευρική υπερδιέγερση και να αρχίσει να εμφανίζει αδικαιολόγητη επιθετικότητα. Καθώς η ασθένεια προχωρεί, το σκυλί δεν μπορεί να πιει νερό, παρόλο που διψάει, γιατί παθαίνει μυϊκή παράλυση στο λάρυγγα, η παράλυση επεκτείνεται και στο υπόλοιπο σώμα και το ζώο πεθαίνει από ασφυξία. 
Η περίοδος επώασης της τρομερής ασθένειας είναι από μια μέρα μέχρι ένα χρόνο. Το πρώτο εμβόλιο γίνεται όταν το κουτάβι γίνει 12 εβδομάδων και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. 
Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στην Ελλάδα και κινητά συνεργεία της Εταιρίας Προστασίας Ζώων εμβολιάζουν τα σκυλιά κάθε γειτονιάς. 

Σχολιασμοί 0
Αφήστε το σχόλιό σας χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα.
Τα σχόλια επικυρώνονται πριν εμφανιστούν δημόσια.
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Δημόσια εμφανίζονται το Όνομα που θα δηλώσετε και το μήνυμά σας. Το email δεν εμφανίζεται.
Email Όνομα Σχόλιο