• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Τραυματισμοί - Καναρίνια

Ασθένειες
Τραυματισμοί - Καναρίνια

Στην ελεύθερη πτήση στο δωμάτιο, στο νευρικό φτερούγισμα μέσα στο κλουβί το πουλί μπορεί να πληγωθεί. Πρώτες βοήθειες πρέπει να του δώσετε μόνο αν ο τραυματισμός είναι ελαφρύς, κατάγματα θλάσεις και ισχυρή αιμορραγία πρέπει να αντιμετωπιστούν οπωσδήποτε από κτηνίατρο. 
Αν ο τραγουδιστής πέσει πάνω σε ένα τζάμι και μετά είναι ζαλισμένος, έπαθε κατά πάσα πιθανότητα διάσειση. 
Βάλτε τον σε ένα σκοτεινό θάλαμο, καλύψτε το κλουβί και αφήστε τον μερικές ημέρες ήσυχο. 
Αν μετά τη σύγκρουση με ένα παράθυρο ασθμαίνει, πάρτε το στα χέρια με προσοχή και κάντε του μασάζ στο λαιμό με τα δυο δάχτυλα, μέχρι να αναπνέει πάλι κανονικά. 
Τις μικρές αιμορραγίες θα τις σταματήσετε γρήγορα αν δέσετε τα τραύματα με βαμβάκι του Χόφμαν ή με ένα διάλυμα χλωριούχου σιδήρου που θα βρείτε στο φαρμακείο. 
Στις περισσότερες ακίνδυνες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να κάνετε ούτε αυτό, γιατί στα πουλιά τα τραύματα επουλώνουν γρήγορα. 
Αν το πουλί σας αιμορραγεί προσπαθήστε σε κάθε περίπτωση να μην εκνευρίζεται γιατί η αιμορραγία επιδεινώνεται. 
Μερικές φορές τα δαχτυλίδια των ποδιών γίνονται αιτία τραυματισμών. Αν το πόδι με το δαχτυλίδι πρηστεί ή αλλάξει χρώμα, πείτε στο γιατρό να το βγάλει. Μη προσπαθήσετε μόνοι σας. 
Μόνο ο πεπειραμένος εκτροφέας μπορεί να βγάλει το δαχτυλίδι με ένα ειδικό ψαλίδι. Ένας άπειρος ιδιοκτήτης μπορεί πολύ εύκολα να σπάσει το πόδι του πουλιού. 
    ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΥΧΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ