• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Κοχύλια μαλακίων

Ψάρια
Κοχύλια μαλακίων

Οι βεντάλιες της θάλασσας είναι κοιλεντερωτά, όπως και οι μέδουσες και οι φυσσαλίδες. Στην ίδια ομάδα βρίσκονται τα κοράλλια, οι ανεμώνες της θάλασσας και οι ύδρες του γλυκού νερού.Τα μαλάκια είναι πάρα πολλά στις ακτές. Τα ονομάζουν έτσι, γιατί το σώμα τους είναι μαλακό. Δεν έχουν κανένα κόκκαλο. Όλα όμως, σχεδόν, έχουν ένα σκληρό κογχύλη. Κάθε είδος φτιάχνει το κογχύλιο του, πάνω σε ένα μοντέλο, που του ταιριάζει.

Η νατίκη, ή χοιρίνη (ή όστρακο τής Αφροδίτης), ανήκουν στην ομοταξία των γαστεροπόδων μαλακίων. Τα γαστερόποδα συμπεριλαμβάνουν όλους τους κοχλίες (σαλιγκάρια) και τους πλησιέστερους συγγενείς τους. Τα ζώα αυτά γλιστρούν αργά - αργά πάνω σε ένα πλατύ πόδι, φέρνοντας μαζί το κογχύλιο στη πλάτη τους. Όταν υπάρχει κίνδυνος, ή όταν θέλει να αναπαυθεί, το μαλακό σώμα του μαζεύεται μέσα στο κογχύλιο του. Το κογχύλιο αυτό στα γαστερόποδα αποτελείται από ένα μόνο κομμάτι. Πολλές φορές είναι περιτυλιγμένο σαν σπείρα.

Είναι ακόμα μονόθυρο, δηλαδή έχει ένα μόνο άνοιγμα. Όλα τα γαστερόποδα έχουν γλωσσά σκεπασμένη με δόντια, τοποθετημένα σε πολλές σειρές. Χάρι σε όλα αυτά τα μικρά δοντάκια, η γλώσσα τους είναι μια καλή λίμα. Μπορεί λοιπόν το γαστερόποδο να ξύνει τις πέτρες, να βγάζει από αυτές μικρά φυτά, να σχίζει σε μικρά κομματάκια τα μεγαλύτερα φυτά και ακόμη να τρυπά το κογχύλιο άλλου ζώου.

Οι δενταλίες είναι μαλάκια διαφορετικά. Αποτελούν μια ομάδα λιγότερο ενδιαφέρουσα. Τους έδωσαν το όνομα αυτό από το σχήμα τού κογχυλίου τους. Δέν μετακινούνται παρά μόνο στο διάστημα, που αναπτύσσονται. Όταν πάψουν να μεγαλώνουν, μένουν στην ίδια θέση, με το κεφάλι χωμένο μέσα στην άμμο και μόνο το κογχύλι τους φαίνεται.

Τα κογχώδη αποτελούν μέρος της μεγάλης συνομοταξίας των μαλακίων, που ονομάζονται πελεκύποδα. Τα ονομάζουν ακόμα και δίθυρα, γιατί το κογχύλιο τους έχει πάντα δύο ανοίγματα. Τα στρείδια, τα μύδια, οι αχιβάδες, είναι και αυτά δίθυρα. Όλα αυτά τα ζώα. με το πόδι τους σε σχήμα πέλεκυ, δεν έχουν κεφάλι. Δεν γλιστρούν με το πόδι τους, όπως κάνουν τα σαλιγκάρια. Το μεταχειρίζονται, αντίθετα, σαν έναν πέλεκυ και ακόμα, καμιά φορά σαν κοντάρι, για να πηδούν. Πολλές φορές οι άνθρωποι, τα παλιά χρόνια, έχουν χρησιμοποιήσει τα κογχύλια, σαν νόμισμα.

Σχολιασμοί 0
Αφήστε το σχόλιό σας χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα.
Τα σχόλια επικυρώνονται πριν εμφανιστούν δημόσια.
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Δημόσια εμφανίζονται το Όνομα που θα δηλώσετε και το μήνυμά σας. Το email δεν εμφανίζεται.
Email Όνομα Σχόλιο