• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Δεκαοχτούρα

Πτηνά
Δεκαοχτούρα

Η δεκαοχτούρα (Streptopelia decaocto) είναι αγριοπερίστερο με χαρακτηριστική κραυγή, που ακούγεται σαν "δεκαοχτώ". Σε μέγεθος είναι λίγο μικρότερη αλλά παρόμοια με περιστέρι. Έχει γκριζοκάστανο χρώμα στο επάνω μέρος και μαύρο λεπτό κολάρο στον λαιμό.

Συχνά ψάχνει για ψίχουλα και σπόρους μαζί με τα περιστέρια, οπότε μπορούμε να παρατηρήσουμε την ελαφρά διαφορά μεγέθους που υπάρχει μεταξύ τους. Η δεκαοχτούρα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στον κόσμο των πουλιών αφού, ανεξήγητα, μέσα σε λίγες δεκαετίες κατάφερε, χωρίς τη βοήθεια του ανθρώπου, να αποικίσει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ μέχρι το 1930 περιοριζόταν στα Βαλκάνια.

Η δεκαοχτούρα είναι πολύ γνωστό πουλί. Υπάρχει ένας μύθος για τη δεκαοχτούρα. Παλιά, σε μια μικρή περιοχή, ζούσε μια μητέρα με τα δεκαοχτώ παιδιά της. Μια μέρα, έπρεπε να πάει στην πόλη και έτσι άφησε τα παιδιά της με μια από τις φίλες της. Όταν γύρισε από τα ψώνια βρήκε τη φίλη της σκοτωμένη και τα παιδιά της έλειπαν. Κάποιος τα είχε αρπάξει. Τότε η μητέρα, μεταμορφώθηκε σε πουλί και κάθε νύχτα έψαχνε τα παιδιά της στα έρημα μέρη, φωνάζοντας, τον αριθμό δεκαοχτώ. Ο μύθος λέει πως όταν βρίσκει κάποιον προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια λέγοντας και ξαναλέγοντας τον αριθμό των παιδιών της.

Σχολιασμοί 0
Αφήστε το σχόλιό σας χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα.
Τα σχόλια επικυρώνονται πριν εμφανιστούν δημόσια.
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Δημόσια εμφανίζονται το Όνομα που θα δηλώσετε και το μήνυμά σας. Το email δεν εμφανίζεται.
Email Όνομα Σχόλιο