• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Παπαγαλάκι Stanley

Πτηνά
Παπαγαλάκι Stanley

Platycercus icterotis 
ΑΡΣΕΝΙΚΟ: Κεφάλι, λαιμός, στήθος, πλευρά και όλο το κάτω μέρος κόκκινα, κηλίδα στα μάγουλα κατακίτρινη, φτερά του τραχήλου και της πλάτης μαύρα με πράσινες πολλές φορές ξεπλυμένες άκρες, φτερούγες μαύρο-καφέ, το μέσα μέρος με πράσινες το έξω με μπλε άκρες, το ράμφος γαλαζωπό. Μήκος 275 mm. 
ΘΗΛΥΚΟ: όλα τα χρώματα πιο ματ από του αρσενικού, η κηλίδα στα μάγουλα κεραμιδί, όλο το σώμα λίγο ως πολύ καλύπτεται από πράσινα φτερά, η κηλίδα στα μάγουλα είναι πιο μικρή και ματ. Μερικές φορές συναντάμε θηλυκά που έχουν τα ίδια έντονα χρώματα με τα αρσενικά. Το παπαγαλάκι Stanley είναι το μοναδικό είδος Ροσέλλας στο οποίο το αρσενικό διαφέρει σαφώς από το θηλυκό. 
ΝΕΟΣΣΟΙ: μοιάζουν με τα θηλυκά, το κόκκινο χρώμα τους όμως είναι πιο ματ και καλύπτονται με πολλά πράσινα φτερά. Όταν γίνουν πάνω από ενός χρόνου το φτέρωμά τους παίρνει το οριστικό χρώμα του. Όμως μπορούμε να διακρίνουμε με βεβαιότητα τους αρσενικούς νεοσσούς από το έντονο κόκκινο χρώμα στο μέτωπο, ακόμα και όταν είναι τριών μηνών. 
ΠΑΤΡΙΔΑ: Νοτιοδυτική Αυστραλία. Το παπαγαλάκι Stanley μοιάζει σε πολλά σημεία με το παπαγαλάκι Ροσέλλα. Πολλά ζευγάρια είναι πολύ καλά για αναπαραγωγή, συχνά επωάζουν και δυο φορές συνέχεια, πράγμα που δεν αποτελεί όμως τον κανόνα. Το παπαγαλάκι Stanley εκτρέφεται σε μεγάλο αριθμό σε όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο.