• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Βασιλικό παπαγαλάκι

Πτηνά
Βασιλικό παπαγαλάκι

Alisterus scapularis 
ΑΡΣΕΝΙΚΟ: Κεφάλι και κάτω πλευρά άλικα, λωρίδα γύρω από το λαιμό και έδρα μπλε, πλάτη και φτερά πράσινα, άκρη των φτερών και επάνω μέρος τους μπλε, φτερούγες και ουρά μαύρες, ράμφος κόκκινο. Μήκος 370 με 400 mm. 
ΘΗΛΥΚΟ: Κεφάλι, πάνω και κάτω πλευρά πράσινη, έδρα μπλε, κοιλιά κόκκινη, ουρά πράσινη, ράμφος σκούρο γκρι με μαύρο. 
ΝΕΟΣΣΟΙ: όπως το θηλυκό, άλλα διαφέρουν στο ράμφος που είναι ανοιχτοκίτρινο. Τα πρώτα κόκκινα φτερά εμφανίζονται στα αρσενικά σε ηλικία ενός χρόνου. Μετά το δεύτερο χρόνο έχουν αποκτήσει τα αρσενικά τον πλήρη χρωματισμό. 
ΠΑΤΡΙΔΑ: Ανατολική Αυστραλία από το Queensland μέχρι τη Viktoria στη βόρεια Queensland είναι μια πιο μικρόσωμη ράτσα: A. sc. minor. Το βασιλικό παπαγαλάκι ζει σπάνια φυλακισμένο. Είναι ανθεκτικό πουλί και μπορεί να ζήσει όλο το χρόνο στο υπαίθριο αναθρεπτήριο κάτω από κατάλληλες συνθήκες. Το ζευγάρωμα είναι δύσκολο. Το βασιλικό παπαγαλάκι είναι δύσκολο όσον αφορά τη φωλιά. Πολλά πουλιά δεν δέχονται όποιο ταίρι του προσφέρετε. Δυο πουλιά μπορεί να ζουν μαζί πολλά χρόνια χωρίς να επωάσουν αυγά. Πολλές φορές βοηθάει η αλλαγή ταιριού. Γεννάνε τέσσερα με έξι αυγά, που τα επωάζουν τα θηλυκά μόνα τους.