• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Bobtail

Σκυλιά

Για 200 περίπου χρόνια о παλαιός Αγγλικός Ποιμενικός (ή Bobtail) ήταν μία ράτσα εργασίας, που τη χρησιμοποιούσαν για να οδηγεί και να φυλάει κοπάδια. Ωστόσο τώρα τελευταία έχει προτιμηθεί σαν σκύλος για εκθέσεις και συντροφιά. Ο σκύλος πρωτοπαρουσιάστηκε στην τωρινή του μορφή στο Ισλινγκτον το 1865. Η λέσχη της ράτσας ιδρύθηκε το 1888 και σήμερα θεωρείται ως μία από τις πιο δημοφιλείς ράτσες της Αγγλίας.

Διατηρεί έντονα το αίσθημα της προστασίας της οικογένειάς του, αλλά και γενικότερα των αδυνάτων. Παραμένει όμως ένας σκύλος ιδιαίτερα εντυπωσιακός kol αξιαγάπητος ακόμα και για τους ξένους. Ξέρει να προσφέρει τη συντροφιά του αλλά να μη γίνεται ενοχλητικός, ιδιαίτερα επίμονος και απαιτητικός. Ένας πραγματικός αριστοκράτης. Σώμα δυνατό, τετραγωνισμένο, μυώδες με μεγάλη συμμετρία. Χαρακτηριστικός τρόπος βαδίσματος.

Αυτιά μεσαίου μεγέθους, τοποθετημένα επίπεδα στα πλαϊνά του κεφαλιού. Λαιμός αρκετά ψηλός, υψωμένος με χάρη και σκεπασμένος με πολύ τρίχωμα. Ουρά κομμένη πολύ κοντά στο σώμα όταν δεν είναι από φυσικού της ανύπαρκτη. Κεφάλι συμμετρικό με το υπόλοιπο σώμα, με μια πολύ έξυπνη έκφραση. Κρανίο ευρύ, τετραγωνισμένο με έντονο στοπ. Μύτη μαύρη, μεγάλη και ικανή. Δόντια δυνατά, μεγάλα και ίσια. Πλάτη αρκετά μακριά, δυνατή, τετραγωνισμένη. Μπροστινά πόδια ίσια με γερά κόκαλα, μεσαίου ύψους με πολύ τρίχωμα. Πατούσες μικρές, στρογγυλές, δάχτυλα όμορφα τοποθετημένα, πέλματα σκληρά και χοντρά. Τρίχωμα πυκνό, σκληρό, όχι ίσιο αλλά ούτε και σγουρό. Με αδιάβροχο υπόστρωμα. Χρώμα γκρίζο, σταχτί, μπλε, με ή χωρίς άσπρα σημάδια. Οποιαδήποτε απόχρωση του καφέ είναι ελάττωμα. Ύψος για τα αρσενικά από 55 πόντους και πάνω. Ύψος για τα θηλυκά ελαφρώς λιγότερο. Ο τύπος, η ισορροπία και ο χαρακτήρας είναι πιο σημαντικός από το μέγεθος. Ελαττώματα - πολύ μακριά πλάτη που πλέον δεν δείχνει το σκυλί τετραγωνισμένο. Διστακτική κίνηση. Επιθετικότητα. Μικρό κεφάλι σε σχέση με το σώμα.