• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Προβληματική συμπεριφορά

Εκπαίδευση

Τι θεωρείται προβληματική συμπεριφορά, από ποιους παράγοντες εξαρτάται και επηρεάζεται, με ποιους τρόπους βελτιώνεται η εξαλείφεται και ποιος ο ρόλος του ιδιοκτήτη.

Με τον όρο προβληματική συμπεριφορά εννοούμε είτε μία συμπεριφορά απόλυτα φυσιολογική για το σκυλί, που όμως δημιουργεί προβλήματα στον άνθρωπο (π.χ. ακαθαρσίες στο σπίτι, γάβγισμα, δάγκωμα αντικειμένων κ.λ.π.) είτε μία συμπεριφορά που και για τα δεδομένα του ζώου, θεωρείται ακραία (π.χ. υπερβολική και αναίτια νευρικότητα, επιθετικότητα, καταστροφικότητα, φοβίες κ.λ.π.).

Ανεξαρτήτως λοιπόν εάν η συμπεριφορά του σκύλου θεωρείται φυσιολογική για τα κυνολογικά δεδομένα ή όχι, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο : πρόβλημα στη συμβίωση του με τον άνθρωπο και δυσκολία ένταξής του στο ανθρώπινο περιβάλλον. Ένα πρόβλημα που απαιτεί τη λύση του. Υπάρχει; Βεβαίως. Με την κατάλληλη αγωγή συμπεριφοράς και τη συνεργασία του ιδιοκτήτη, τα προβλήματα αυτά στη πλειοψηφία τους βελτιώνονται ή λύνονται οριστικά. Για να λυθεί όμως ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να ερευνηθούν τα αίτια που το δημιουργούν ή το επηρεάζουν.

Σχολιασμοί 0
Αφήστε το σχόλιό σας χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα.
Τα σχόλια επικυρώνονται πριν εμφανιστούν δημόσια.
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Δημόσια εμφανίζονται το Όνομα που θα δηλώσετε και το μήνυμά σας. Το email δεν εμφανίζεται.
Email Όνομα Σχόλιο