• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Ήμερα παπαγαλάκια

Πτηνά
Ήμερα παπαγαλάκια

Όλοι ξέρουμε ότι οι παπαγάλοι και τα παπαγαλάκια έχουν την ικανότητα "να μιλάνε". Γι αυτό τα έχουν και άνθρωποι που γενικά δεν ενδιαφέρονται καθόλου για πουλιά σε κλουβί. Και είναι και πολύ παλιά συνήθεια να έχει κανείς ήμερους παπαγάλους "που μιλάνε" - όχι μόνο στην Ευρώπη, άλλα και στην πατρίδα αυτών των πουλιών. Αυτό συνέβαινε στην Ασία και στη Ν. Αμερική πριν έρθουν οι ιθαγενείς σε επαφή με Ευρωπαίους, πιθανόν και στην Αφρική. 
Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα παπαγαλάκια είναι τόσο κατάλληλα για να τα εξημερώσεις όσο οι μεγαλύτεροι, πραγματικοί παπαγάλοι με την κοντή ουρά. Το κυριότερο είναι ότι δεν έχουν τόσο μεγάλη ικανότητα ομιλίας. Τα πιο ακατάλληλα για να τα έχετε μόνα τους στο κλουβί είναι τα αυστραλέζικα είδη παπαγαλάκων, από τα οποία όμως πολλά εξημερώνονται αν μεγαλώσουν από μικρά χωριστά από τα όμοιά τους. Άλλα συχνά αρχίζουν αργότερα να δαγκώνουν, όπως π.χ. συμβαίνει συνήθως με τις Ροσέλλες. Γι αυτό τα σπάνια είδη δεν χρησιμοποιούνται για εκτροφή. 
Από τα αυστραλέζικα είδη υπάρχουν όμως δυο εξαιρέσεις: το νυμφικό παπαγαλάκι και ο μελοψιττακός. Και στα δυο είδη υπάρχουν πάρα πολλά νεαρά πουλιά. Εξάλλου, αυτού του είδους τα νεαρά πουλιά εξημερώνονται πολύ γρήγορα. Ιδιαίτερα ο μελοψιττακός είναι πολύ αφοσιωμένος και μιμείται μερικές λέξεις η ήχους. Άλλα και τα νεαρά ασιατικά αριστοκρατικά παπαγαλάκια μπορούν να γίνουν πολύ ήμερα. Δεν έχουν όμως μεγάλη μιμητική ικανότητα. Πολλά μαθαίνουν διάφορα τεχνάσματα, τα οποία όμως δεν ενδιαφέρουν τον περισσότερο κόσμο. Από τα νοτιοαμερικάνικα είδη εξημερώνονται πολύ εύκολα - πιθανόν πιο εύκολα από κάθε άλλη οικογένεια παπαγαλάκων. Πάντως δεν έχουν και αυτά μεγάλες μιμητικές ικανότητες. Τα αραίνια (παπαγαλάκια με τη σφηνοειδή ουρά) και τα παπαγαλάκια - καλόγεροι μπορούν επίσης να εξημερωθούν. Όταν όμως μεγαλώσουν μπορεί να αρχίσουν να δαγκώνουν. 
Μια σημαντική προϋπόθεση για να εξημερωθεί τελείως ένα παπαγαλάκι είναι η να χωριστεί από τους συντρόφους του μόλις αρχίσει να πετάει η να πιαστεί όταν είναι πολύ μικρο. Δεν θα μπορέσετε να εξημερώσετε ποτέ ένα παπαγαλάκι που έχει πιαστεί αιχμάλωτο σε μεγάλη ηλικία. Όταν αγοράζετε λοιπόν ένα παπαγαλάκι θα πρέπει να διαλέξετε ένα ώριμο, άλλα ήδη εξημερωμένο πουλί - η ένα πολύ μικρο που θα το εξημερώσετε και θα το εκπαιδεύσετε εσείς. Για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του πουλιού, πρέπει να ασχολείστε πολύ μαζί του. Πρέπει να αποφεύγετε κάθε γρήγορη και απότομη κίνηση. Ακόμα και τα ήμερα πουλιά είναι συχνά πολύ νευρικά. 
Ο πρώτος όρος για να μάθει το παπαγαλάκι να μιλάει, είναι να έχει εξημερωθεί η να σας είναι αφοσιωμένο. Όχι μόνο η ικανότητα να μάθουν λέξεις άλλα και η "θέληση" να μιλήσουν διαφέρει από πουλί σε πουλί ακόμα και του ίδιου είδους. Μερικά μιλάνε "κατά διαταγή" και άλλα μόνον όταν είναι μόνα τους και δεν αισθάνονται ότι κάποιος τα παρακολουθεί. Για να μάθετε τα παπαγαλάκια να μιλάνε, πρέπει να επαναλαμβάνετε συνεχώς μια ορισμένη λέξη - π.χ. το όνομα του πουλιού. Μετά από αυτό, μπορείτε να προσπαθήσετε να διευρύνετε το ρεπερτόριό του με καινούριες λέξεις. Είναι κατ αρχήν θέμα υπομονής, άλλα το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται κυρίως από την ικανότητα και τη θέληση του πουλιού. 
Πολλά παπαγαλάκια φωνάζουν άγρια και κυρίως τα μεγάλα είδη είναι πολύ ενοχλητικά. Άλλα και τα μικρότερα είδη, π.χ. τα αριστοκρατικά παπαγαλάκια, τα παπαγαλάκια με τη σφηνοειδή ουρά και αυτά με το λεπτό ράμφος, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ήσυχα. Οι παπαγάλοι και τα παπαγαλάκια είναι από τη φύση τους πολύ κοινωνικοί, για αυτό και το εξημερωμένο πουλί που είναι μόνο του, βλέπει στον άνθρωπο το σύντροφο και δένεται μαζί του. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις φωνές είναι να ασχολείστε πολύ με το πουλί, που συχνά φωνάζει επειδή βαριέται. Μερικές φορές βοηθάει να σκεπάζετε το κλουβί με ένα σκούρο πανί κάθε φορά που φωνάζει και να το αφήνετε για λίγη ώρα στα σκοτεινά. 
Όταν το πουλί καταλάβει ότι οι φωνές του έχουν δυσάρεστες συνέπειες μπορείτε να κόψετε αυτή τη συνήθεια τουλάχιστον στα μικρά πουλιά. Για το σκέπασμα του κλουβιού θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα φτηνό πανί γιατί έτσι και αλλιώς το πουλί θα το κατατρυπήσει δαγκώνοντας το. Το κλουβί για ένα παπαγαλάκι δεν πρέπει να είναι πολύ μικρο, ένα συνηθισμένο και μεγάλο λάθος! Ακόμα και όταν το παπαγαλάκι γίνει "μέλος της οικογένειας", δεν είναι υγιεινό να το τρέφετε με κάθε είδους τρόφιμα από το τραπέζι, πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει πολύ συχνά.