• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Ερπετά - Χελώνες

Τροπικά

Ο ένδοξος αιώνας των ερπετών έχει περάσει. Η εποχή των ισχυρών δεινοσαύρων είναι πολύ μακρυά. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα και σήμερα 5.000 ποικιλίες ερπετών, διαιρεμένες σε 4 τάξεις: Τις χελώνες, τούς αλιγάτορες και τούς κροκόδειλους, τις σαύρες και τα φίδια και το σπάνιο σφηνόδοντα, ερπετό της Νέας Ζηλανδίας.

Οι χελώνες χαρακτηρίζονται από το όστρακο τους. Κανένα άλλο ερπετό δεν έχει όμοιο. Ζουν μέσα στο νερό ή στη ξηρά. Η μικρή χελώνα είναι ένα είδος του γλυκού νερού, μια χελώνα χρωματιστή. Περνά ένα μέρος του καιρού της μέσα ατό νερό και βγαίνει έξω να αναπνεύσει, γιατί έχει πνεύμονες, όπως όλα τα ερπετά. Είναι αδύνατο να μείνει στη ξηρά, γιατί μόνο μέσα στο νερό μπορεί να καταπίνει το φαγητό της. Η τροφή της είναι αναγκαστικά υδρόβια. Δεν έχει δόντια να μασήσει, αλλά τα σαγόνια της είναι αρκετά μυτερά, για να τρυπήσουν το δάχτυλο ενός ανθρώπου.

Ονομάζουμε, συνήθως, χερσαίες χελώνες, τις χελώνες πού περνούν όλη τη ζωή τους στη ξηρά. Είναι πασίγνωστες από το αργό βάδισμά τους και από το μύθο τού «Λαγού και της Χελώνας». Ζουν πάρα πολλά χρόνια, μερικές περισσότερο από εκατό. Οι περισσότερες από αυτές είναι χελώνες - γίγαντες, πού το βάρος τους μπορεί να φτάσει τα 250 κιλά.

Η χελώνα αμμορύχος αγαπά να χώνεται μέσα στη στεγνή άμμο. Είναι ένα είδος πού ζει στο νότο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η χελώνα - κιβωτός είναι και αυτή χερσαία χελώνα. Δεν κάνει το κόπο να κλείνεται εντελώς μέσα στο όστρακο της, πού της χρησιμεύει, πραγματικά, σαν κιβώτιο.

Ή πράσινη χελώνα είναι είδος θαλασσινής χελώνας. Τα πόδια της έχουν μεταβληθεί σε κουπιά. Δεν αφήνει συχνά το νερό, παρά όταν είναι να κάνει τα αυγά της. ΟΙ πράσινες χελώνες είναι περιζήτητες. Μακριές, περισσότερο από ένα μέτρο και βαριές ως 200 κιλά.